Fíkový koláč s kozím sýrem

fikovy-kolac-600-600

Doba přípravy : 20 min


Doba vaření : 30 min


Obtížnost :


Suroviny

  • listové těsto
  • kozí sýr Président 12 Petits Chévres přírodní
  • 4 čerstvé fíky
  • 3 středně velké červené cibule
  • 1 vejce
  • olivový olej
  • balzamiko
  • 1 lžička cukru
  • hladká mouka
  • tymián

Příprava

Krok 1

Na válu na těsto posypaném hladkou moukou si připravíme těstovou placku do kulaté formy na pečení. Placka bude o něco větší, než je naše forma – přesahující část (cca 1 cm) srolujeme do sebe a vytvoříme tak silnější okraj koláče. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou

Krok 2

Na rozpáleném oleji zprudka smažíme asi 3 minuty cibuli nakrájenou na kolečka a následně přidáme ještě cukr a balzamiko. Smažíme dalších cca 5 minut, dokud není cibule dostatečně vláčná.

Krok 3

Připravené těsto potřeme zkaramelizovanou cibulí a na ni rovnoměrně rozprostřeme na plátky nakrájené fíky, na kostičky nakrájený sýr Président Petits Chèvres Doux a přidáme trochu tymiánu. Volný a ničím nepokladený okraj potřeme kolem dokola našlehaným vejcem.

Krok 4

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 25 minut, dokud nejsou okraje koláče dozlatova opečené.