HISTORIE

Historie značky Président

Bylo to přesně 19. října roku 1933, kdy zakladatel značky Président opustil své povolání bednáře vyrábějícího máselnice, aby si otevřel mlékárnu a sýrárnu ve francouzském městě Laval v departementu Mayenne. Hned první den nasbíral 34 litrů mléka, z nichž vyrobil 17 camembertů pod značkou Le Petit lavallois.

V roce 1947 se přestěhoval do „moderní“ mlékárny sídlící v Lavalu v ulici Moulin, tedy česky Mlýnské. V té době již vyráběl camembert, čerstvé sýry typu fromage blanc, jemný tvaroh petits suisses a máslo. Brzy se stal odborníkem na výrobu másla té nejlepší kvality.

V roce 1950 sbíral s třicítkou zaměstnanců dokonce 10 000 litrů mléka denně.

Roku 1955 zakladatel bohužel náhle zemřel, a tak jeho místo převzal jeho 27letý syn. Byl to nejen mimořádně skvělý výrobce sýrů, ale k tomu měl navíc obchodního ducha i talent pro komunikaci produktů.

Jeho nejznámějším sýrem byl camembert „Le Voyageur“ neboli česky „Cestovatel“, ale dobrému jménu se těšily všechny jeho produkty, za něž na nejrůznějších festivalech a soutěžích získával celou řadu ocenění. Neustále také přicházel s různými inovacemi, například jako první ve Francii zavedl kartony vysokoteplotně upraveného mléka UHT pod příznačným názvem „mléko 2000“. Zejména však zdokonalil technologii spolehlivé výroby camembertu z pasterizovaného mléka.

Jak se zrodila značka Président

Značka Président vznikla v roce 1968 a její příběh je skutečně neobyčejný. Proto vám ho budeme vyprávět!
Když začátkem ledna syn zakladatele firmy hostil své zaměstnance, měli přichystané občerstvení a mimo jiné i láhev whisky. Diskuse se točila kolem nově vyvinutého sýru camembert z pasterizovaného mléka. Když vtom najednou uchopil syn zakladatele láhev od whisky a ke svým posluchačům prohlásil: „Přesně tohle potřebujeme, etiketu s exkluzivní značkou, s výstižnými prvky: zlatou a černou.

A jelikož vyrábíme naše produkty pro trh v Normandii a Bretani, je třeba použít symboly a barvy všech těchto tří regionů. A co se značky týče, tak Francie je zemí prezidentů, každý je tu prezidentem něčeho! Rybářského sdružení, asociace hráčů pétanque clubu nebo válečných veteránů a tak dále.
Prověřte, jestli už tahle značka není zaregistrovaná.“ Oslava pokračovala dál a někdo šel ověřit registraci. A o čtyři dny později již byla na světě první etiketa značky Président.

Emmental a cheddar – světové senzace

Emmental a cheddar – světové senzace

Svět sýrů je vzrušující! Pojďte s námi objevit historii těch světově nejoblíbenějších. Řeč je o děrovaném emmentalu a chuťově i barevně výrazném cheddaru.

Emmental

Sýr Emmental je jedinečný a světově rozšířený nejen díky výtečné chuti, ale hlavně díky svému děrovanému vzhledu. Původ tohoto tradičního středně tvrdého žlutého sýra se váže k údolí řeky Emme v Bernských Alpách ve Švýcarsku, kde byl poprvé vyroben v roce 1292. Emmental dozrává ve velkých kolech, kde díky fermentaci získává svůj děrovaný vzhled. Sýr se dostává na trh nejdříve po 3 měsících zrání, nicméně jeho optimální doba zrání trvá i 6 měsíců.

Firma Lactalis, tehdy ještě „Société Laitière Besnier“, vyrábí tento druh sýra od roku 1991. V současné době je Président vůdčí značkou na trhu s tímto druhem sýra.

Cheddar

Cheddar je jedním z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších sýrů. Ještě aby také ne, jeho neobyčejně výrazná a zároveň lahodná chuť vás zaručeně ohromí. Cheddar je zrající tvrdý sýr. Má typickou zlatavou barvu, díky které ho poznáte. Stupeň zralosti ovlivňuje výrazně jeho chuť a aroma.

Tento sýr pochází z anglické vesnice Cheddar v Somersetu ve Spojeném království. Prostředí této vesnice je specifické svými jeskyněmi. Tyto jeskyně jsou ideálním místem pro zrání cheddaru. Díky vlhkosti a šeru jeskyní získává cheddar svou typickou chuť a texturu. Ta je vcelku výrazná, trochu nasládlá a u hodně zralých druhů lehce pikantní. Dnes se však cheddar vyrábí v zemích po celém světě. Typický je pro britskou i americkou kuchyni, kde je nejoblíbenější.