Emmental a cheddar – světové senzace

emental-chedar-montaz-600x600px

Svět sýrů je vzrušující! Pojďte s námi objevit historii těch světově nejoblíbenějších. Řeč je o děrovaném emmentalu a chuťově i barevně výrazném cheddaru.

Emmental

Sýr Emmental je jedinečný a světově rozšířený nejen díky výtečné chuti, ale hlavně díky svému děrovanému vzhledu. Původ tohoto tradičního středně tvrdého žlutého sýra se váže k údolí řeky Emme v Bernských Alpách ve Švýcarsku, kde byl poprvé vyroben v roce 1292. Emmental dozrává ve velkých kolech, kde díky fermentaci získává svůj děrovaný vzhled. Sýr se dostává na trh nejdříve po 3 měsících zrání, nicméně jeho optimální doba zrání trvá i 6 měsíců.

Firma Lactalis, tehdy ještě „Société Laitière Besnier“, vyrábí tento druh sýra od roku 1991. V současné době je Président vůdčí značkou na trhu s tímto druhem sýra.

Cheddar

Cheddar je jedním z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších sýrů. Ještě aby také ne, jeho neobyčejně výrazná a zároveň lahodná chuť vás zaručeně ohromí. Cheddar je zrající tvrdý sýr. Má typickou zlatavou barvu, díky které ho poznáte. Stupeň zralosti ovlivňuje výrazně jeho chuť a aroma.

Tento sýr pochází z anglické vesnice Cheddar v Somersetu ve Spojeném království. Prostředí této vesnice je specifické svými jeskyněmi. Tyto jeskyně jsou ideálním místem pro zrání cheddaru. Díky vlhkosti a šeru jeskyní získává cheddar svou typickou chuť a texturu. Ta je vcelku výrazná, trochu nasládlá a u hodně zralých druhů lehce pikantní. Dnes se však cheddar vyrábí v zemích po celém světě. Typický je pro britskou i americkou kuchyni, kde je nejoblíbenější.