facebook-logo

Jak krájet sýr

Pokud sýr začnete krájet a nedodržíte při tom určitá pravidla, může se stát, že si nepochutnáte na všem, co vám může nabídnout. Sýr je třeba krájet podle jeho tvaru a myslet na tajemství našich babiček!
Především používejte nabroušený nůž bez pilky. Mezi jednotlivými řezy nůž otírejte hadříkem, abyste nemíchali chutě sýrů mezi sebou.
Kulaté nebo čtvercové sýry, jako např. Camembert nebo Pont l’Évêque, se krájejí jako dort počínaje od středu. Tímto způsobem získáte plátky trojúhelníkového tvaru. Pokud sýr není příliš silný (Coulommiers apod.), nepřekrajujte vrcholu trojúhelníku. Naopak když je hodně silný (jako např. Petit Basque), můžete vrchol překrojit.
Sýry obdélníkového tvaru (jako např. Brique) se krájejí souběžně s kratší stranou. Pokud chcete raději dílky do špičky, krájejte sýr napříč.
A konečně sýry trojúhelníkového tvaru (jako např. Brie nebo Roquefort) mohou být krájeny na plátky, na různé kousky nebo do vějíře.
Stačí jen dodržet některé dobré rady a doporučení a uvidíte, že se vám vše vydaří a degustace vašich výtvorů bude hodna i těch nejslavnějších výrobců sýra!
krajet1
krajet2
krajet3
krajeni